Dag 18: Champagne-hoofdstad

15 augustus 2015 Reims – Epernay 29,8 km
totaal: 436,1 km
21 °C regen

Reims wil zich zo graag doen gelden als de champagne-hoofdstad van de streek. Niets is echter minder waar! Epernay, een dorpje van zo’n 35.000 inwoners herbergt in haar ondergrondse gangenstelsel meer dan 1 miljoen flessen champagne, alle van de grote champagne-huizen als Moet et Chandon, De Castellane etc. Daarmee is Epernay de echte hoofdstad van de champagne-streek. Deze plek is dan ook onze volgende bestemming. Het vreemde is dat op de weg er naar toe je niet onderweg lijkt naar een wijnbouwgebied; het is nog steeds korenvelden, bietenvelden en normale landbouw. Pas wanneer je de heuvels na Rilly-la-Montagne over bent en de bossen van Germaine en Ay bent gepasseerd komen de eerste wijngaarden. Je bent dan inmiddels al op minder dan 1 km van Epernay aanbeland; met andere woorden, je bent er eerder dan verwacht.

imageToen wij Epernay binnen liepen passeerden we de Eglise St.Remy, van waaruit een gezang en orgelspel ons tegemoet kwam. Naruurlijk konden we het niet nalaten om een blik in de kerk te werpen. Bleek er (we waren even vergeten dat het 15 augustus was: Maria Hemelvaart) een mis aan de gang te zijn. Wij schroomden niet om, met onze Wheelie’s, in de kerk plaats te nemen en nog de zegen van de pastoor te ontvangen. Hij was overigens zeer verheugd toen we hem bij het verlaten van de kerk – de Franse pastoors gaan na de mis nog aan de uitgang staan om iedereen de hand te schudden – meedeelden dat we Nederlanse pelgrims waren op weg naar Santiago de Compostela en we graag een stempel van zijn parochie wilden. Dat was geen probleem, alleen had hij geen stempel ter plekke, maar in de pastorie. Als we daar naar toe gingen wilde hij zeer graag aan ons verzoek voldoen. Het betekende 2 km heen en ook weer 2 km terug, maar na een vaderlijke zegen kijk je ook niet meer op een paar kilometer.

Tenslotte arriveerden we om 2 uur ’s middags op de camping, nog steeds in de regen. Het hield eerst tegen de avond op zodat we onze maaltijd onder het afdak hebben moeten klaar maken. Morgen richting Baye.

image

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

2 reacties op Dag 18: Champagne-hoofdstad

  1. Janny zegt:

    Wat een “gezegende” mensen zijn jullie toch! 🙂

    Like

  2. gerda ven bruggen zegt:

    Ronald erg leuk om jullie verslagen te lezen succes met jullie verdere voettocht

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s