Dag 31: een bijzondere Nederlandse pelgrim

29 augustus 2015
Varzy – Arbourse
26,2 km, 6 uur
totaal: 772,3 km
33 °C zonnig

Omdat het gisteren nogal tamelijk laat was geworden zijn we vanmorgen wat later opgestaan. Dat konden we doen omdat we vandaag in een pelgrimshuis in Arbourse slapen en we dus geen tentje hoeven op te zetten. Aan de andere kant, wanneer de verwachting is dat het ruim 30 graden warm wordt, is dat nu ook weer niet een zo heel slimme keuze. In Varzy hebben we boodschappen moeten doen, want onderweg was daar geen enkele mogelijkheid meer toe. Via de Route National liepen we Varzy uit en juist toen we aan het enige zandpad  (jawel hoor, daar is ie weer, de GR654) van vandaag begonnen, kwam ons een pelgrim tegemoet. Hij sprak ons aan en aan de tongval hoorde ik onmiddellijk: een Nederlander. Hij kreeg dus antwoord in het Nederlands terug.

image

De pelgrim uit Maarheeze, op weg terug naar huis

En dit was me er eentje! Hij was begonnen in Faro, Zuid-Portugal, heeft de Via Portugues gelopen naar Santiago, zo’n 1000 km en was nu op weg terug naar huis, in Maarheeze, Noord-Brabant. Hij was al 4 maanden onderweg en hoopte over een week of 4 thuis te zijn na een dikke 3600 km. We hebben nog lang op het begin van het zandpad staan keuvelen.

imageDaarna hebben we onze trip vervolgd met een ferme klimpartij naar boven; hij was niet steil maar wel oh zo lang. Na anderhalf uur en 5 km op de teller hebben we onze rustpauze genomen op de top van de heuvel; daar waren we op dat moment echt aan toe. Vervolgens licht afdalend tot op een asfaltweg en die hebben we daarna de hele dag gehad.

image Op zich was het geen vermoeiende dag, alleen de temperatuur gooide roet in het eten. Met 33 graden is het bepaald niet lekker lopen, vooral op die stukken die geen meter schaduw hebben. In Champlemy, ongeveer halfweg de etappe van vandaag, hebben we bijna 2 uur op een terras gezeten, tijdens het heetst van de dag. Je kunt op dat moment ook niet veel meer doen om het dragelijk te houden; je hoort ons echter niet klagen, het leven van een pelgrim is zo slecht nog niet. Uiteindelijk kwamen we in Arbourse aan en na een paar telefoontjes werden we in de refuge binnengelaten. Een prachtig pelgrimshuis: zeer schoon, van alle gemakken voorzien zoals een gevulde koelkast met drank, toetjes, andere etenswaren, een wasmachine, 4 bedden, en natuurlijk douche en wc.

image

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

3 reacties op Dag 31: een bijzondere Nederlandse pelgrim

 1. Tanja blaauw zegt:

  Hoi,
  Wat ontzettend leuk om te lezen waar jullie zijn. Ik ben de pelgrim uit Delfzijl (meedhuizen) die jullie zijn tegen gekomen in Troyes. Inmiddels zit ik in Bourges. Gisteren zo’n 30 km gelopen wat inderdaad ontzettend zwaar was met dit weer. Om 5 uur was het hier (nog) 38 graden en geen schaduw of wind te bekennen. De paden worden wel makkelijker vanaf La charite sur Loire. Het stuk van arbouse ernaar toe is totaal niet fijn! Ontzettend hoge heuvels. 😉 maar dat zijn jullie ook al gewend. Misschien tot ergens op de camping 🙂
  Groetjes Tanja

  Like

  • rzwiebel zegt:

   Wat leuk om een reactie van een medepelgrims te lezen. Je ligt nu 2 etappes op ons voor; morgen gaan wij naar Baugy en dan dinsdag hopen we in Bourges aan te komen. Tanja, veel succes en buen Camino van ons beiden.

   Like

 2. Siets en Gijs zegt:

  Roeping gemist zeg ik…. Volgende keer gewoon met de backpack op reis!! Accommodatie is ongeveer hetzelfde 😉

  Dat er stiekem toch zo veel mensen aan het wandelen zijn. Wij hebben vanmorgen ook een rondje Kraakse Pas gedaan en na een uur vonden wij het wel genoeg…. Maakt jullie tocht des te knapper!!

  Geniet van een echt bed!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s