De weg is de bestemming

23 juli 2015
Venray – Kessel
30,5 km, 6 uur 10 minuten 23 °C lbewolkt
schreyhoeckstoren

De Schreierstoren in de 19e eeuw (Willem Koekoek)

schrayerhouck

De gevelsteen in de Schreierstoren uit 1569 met de wenende vrouw.

Bij sommige gebeurtenissen in je leven voel je de verbinding met soortgelijke voorvallen in het verleden, een gegeven dat mij als stamboom-onderzoeker wel aanspreekt. Zo is de Schrayerhouck-toren, de oudste toren van de stadsmuur van Amsterdam wiens naam later verbasterde tot Schreierstoren, beroemd geworden omdat daar volgens de overlevering door geliefden, vrouwen en kinderen afscheid werd genomen van de zeevaarders van de VOC die voor hun ongewisse zeereis naar de Oost vertrokken. Deze overlevering komt vooral voort uit de gevelsteen uit 1569, waarop een wenende vrouw en een wegvarend schip te zien zijn. Een andere gedenksteen herinnert nog aan het feit dat daar onder leiding van de Compagnie van Verre (één van de voorlopers van de VOC) 4 schepen naar Oost-Indië uitvoeren om rijkdom te verwerven. Op 2 april 1595 vertrokken de schepen Amsterdam, Hollandia, Mauritius en Duyfken met 249 mannen aan boord; hoofddoel was Bantam op de noordwestkust van Java. Twee schepen kwamen ruim twee jaren later, op 10 augustus 1597 berooid terug en van de bemanning waren er nog slechts 89 in leven. Dat gevaar zat er vroeger in: je kon nooit weten of de reizigers nog terugkeerden. Het verdriet van de afscheidnemers moest in de 16e en 17e eeuw dan ook vele malen groter zijn dan nu en is een verdriet dat wij welhaast niet meer kennen. Wij weten immers heden ten dage precies waar we heen gaan, kunnen onderweg heel eenvoudig en snel met elkaar communiceren, wij zijn door alle elektronische hulpmiddelen “tot op de meter” te volgen en de kans op terugkeer is bijna oneindig groter. Nee, bij mijn vertrek vanmorgen geen “schreierstoren” zoals in de VOC-tijd; maar toch ……. het afscheid voor zo’n voettocht van drie maanden gaat je, ook in de huidige tijd, niet in de koude kleren zitten.

image

Klaar voor vertrek

Iedereen die mij kent weet dat ik geen hoge pet op heb van de legende, of zo je wilt de mythe, dat de apostel Jacobus de Meerdere, nadat hij op last van Herodes in 44 n.Chr. in Judea werd onthoofd, in een bootje zonder zeil en roer vanuit Jaffa in Palestina, door de Straat van Gibraltar in 7 dagen de kust van Galicie bereikte om vervolgens in Santiago begraven te worden; de beleving daaromheen is vooral goed voor de schatkist van de Katholieke Kerk ter plaatse en evenzo voor de toeristenindustrie. Dat heeft voor mij niet veel met religie te maken. Voor mij heeft religie in dit kader een andere betekenis: het is meer re-ligare, opnieuw verbinden. Een pelgrimstocht lopen is loslaten en opnieuw verbinden. Het loslaten van jouw vertrouwde omgeving, jouw bezigheden en letterlijk ook van goederen. Bewust loslaten en van mij af laten vallen van alles wat ik in de loop der tijd aan mentale ballast heb verzameld.

Door te pelgrimeren naar Santiago laat ik mijn mentale ballast achter mij; we maken “het hoofd leeg”. Het gaan van de weg is belangrijker dan het aankomen in een kathedraal ergens diep in Spanje. De weg zelf wordt de bestemming. Het gaat om één worden met de weg, met de natuur om mij heen en met de tijd die langzaam verstrijkt. Misschien is dat wel het antwoord op de al veel aan mij gestelde vraag: Waarom loop je naar Santiago? Een vraag waarop ik het antwoord nimmer echt wist.

En dan, na deze exegese…..hoe ging het verder vandaag?

Tja, de etappe van vandaag had ik al een keer gelopen, dus er was voor mij niets nieuws onder de zon. Je loopt door typisch Hollands landschappen:

image

Een sloot en rood- en zwartbont vee

of nog Hollandser:

image

het vlakke land met molen en kerktoren

tot het hollandst: overgereguleerd. Een fiets- en voetgangers oversteekplaats met verplichte rijrichting, hele overwegbomen en waarschuwingsborden!!!
image

Ach,verder was er niet zo veel te beleven, behalve dan dat net na Maasbree er een bestelbusje naast mij stopte waarvan de chauffeur mij aansprak. Ik verstond hem niet goed – nee niet omdat ik een beetje doof ben – maar omdat ik in eerste instantie niet door had dat hij frans tegen mij sprak. Bleek het een fransman te zijn die vroeg of ik niet een lift wilde. Hij woonde 700 km van Santiago, vlakbij St Jean Pied de Port, en hij wilde mij wel een lift geven. Ik heb hartelijk bedankt, want dat is toch niet de bedoeling.

Mathieu kwam op de camping nog even langs om zijn wandelkar te stallen. Morgen gaan we samen verder.

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

12 reacties op De weg is de bestemming

 1. Hoi Roland, nog veel succes met je wandeltocht. Ik hoop niet dat je je hoofd helemaal leeg wandel, want we willen na het bereiken van je (wandel) en levensdoel, nog wel van al je kennis in de toekomst gebruik blijven maken. Sore made

  Like

 2. Ko en Winny zegt:

  Hoi Roland,
  Prachtig verhaal. Vond het zeer interessant.
  Wij hopen dat jullie rustig weer hebben.
  Hier hart het flink te keer.
  Tot de volgende keer.

  Winny en Ko

  Like

 3. Schitterend om te lezen. Niet de eindbestemming maar de weg er naar toe. Ik hoop dat je er van geniet en een goeie tocht hebt. Ik begrijp ook dat je nu met een maatje bent. Alleen maar leuker denk ik.
  Op de 3e 4-daagse dag dus vertrokken. Jouw niet vreemd natuurlijk. Ik wens je heel veel succes en evenveel leuke ervaringen onderweg. Ik hoop ook dat de inspiratie om daarvan op je blog te getuigen om ons mee te kunnen laten genieten niet afneemt.
  Piet.

  Like

 4. arie de jong zegt:

  Nogmaals veel succes !

  Like

 5. p .driessen markt 19 6231lr meerssen zegt:

  hoy ,matheu .het is 1145uur annie en piet wenssen jullie heelveel sterkte tijdens jullie
  pelgrimstocht geld ook voor je mede loper. Ron het allerbeste blijf gezond.

  Like

 6. Niek Kools zegt:

  Hoi Roland,
  Heel veel succes! Ik heb al genoten van je eerste blog.
  Niek

  Like

 7. Betsie zegt:

  Hoi Roland,
  Goede reis, en vooral veel plezier. Ik ga je reisverhalen volgen.
  Groet Betsie

  Like

 8. Ron Clevers zegt:

  Heej Roland, De eerste stappen zijn gezet op weg naar jou ultieme bestemming. Ook ik kijk over jou schouder mee.
  Veel succes!!
  Ron

  Like

 9. Siets en Gijs zegt:

  Hey pelgrim of is globetrotter een betere benaming?!

  De figuurlijke kop is eraf en wij volgen je over je schouder mee vanuit een andere verre bestemming..

  Succes morgen met zien beije!!! Grtz

  Like

 10. De kop is er af! Hopelijk houd jij je hoofd koel en maak je ‘m helemaal leeg!
  Als je maar niet verleerd hoe je moet rikken.
  Veel succes!
  Jantje en Ernest

  Like

 11. Janny zegt:

  Hoi Roland, hilarisch dat aanbod van die Fransman, ik zou het wel geweten hebben 😉 Maar de kop is er af en ik wens jou en Mathieu een onwijs mooie tocht met mooie ontmoetingen, veel plezier en hopelijk alle dagen mooi wandelweer. Wij “volgen” jullie op de voet. Liefs xxx

  Like

 12. Lei Heldens zegt:

  Ik wens je veel succes en na een tijdje een leeg hoofd, maar vooral ook leuke ontmoetingen met interessante mensen en plekken!
  Lei

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s