Over mij

ik1974

1974

In 1973 kwam ik in Frankrijk een wandelaar tegen die vanuit België naar Santiago de Compostela liep. Met hem heb ik even meegelopen en ik dacht: ooit loop ik ook naar Santiago. Jaren later, Janny en ik waren elkaar inmiddels tegen het lijf gelopen, getrouwd en we hadden inmiddels een dochter en een zoon, kwamen we op vakantie in Frankrijk een stel tegen dat op klompen en met een bolderkar op weg was naar Santiago; in de jaren daarna hebben wij op vakantie vele malen diverse Jacobspaden gekruist. De gedachte om het Jacobspad zelf een keer af te lopen bleef zo’n beetje op de achtergrond sluimeren.

ik1994

1994

In mijn werkzame bestaan is het er nooit van gekomen; nu is het ook moeilijk om zo maar even 100 dagen vrij te nemen, ook al ben je ambtenaar (ik hoor je denken “hoezo, ambtenaren doen toch niks?”). Nu ik op 1 juli 2015 met pensioen ga en de kinderen het huis uit zijn is dat de gelegenheid om de oude wens in vervulling te laten gaan. Bovendien heb ik dan nog ruimschoots de tijd om me daar op voor te bereiden en is de voorbereiding ook een aardige pré-pensioen bezigheid. Alleen al de route uitstippelen kost de nodige maanden, omdat de GR 654, één van de traditionele wegen naar Santiago, op een aantal stukken niet geschikt is voor de wheelie en er dus alternatieve routes gevonden moeten worden. Bovendien heeft het thuisfront dan ook nog ruimschoots de tijd om aan het idee te wennen.

ik2014

2014

Sinds juli 2013, toen ik na 48 jaren stopte met roken, ben ik in gewicht zo’n 15 kg toegenomen; die moeten er natuurlijk eerst af. Dat gaat tamelijk makkelijk als ik ga wandelen, zo is de afgelopen jaren gebleken: tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, inclusief oefenrondjes, raakte ik telkenmale zo’n 4 kg kwijt (die er ook weer stelselmatig bijkwamen in de periode daarna, maar dat terzijde). Voor de Vierdaagse liep ik in totaal zo’n 300 km als training, voor Santiago zal dat wat meer zijn. Tenminste een meerdaagse tocht van zo’n 200 km met bepakking moet met succes zijn voltooid. Deze “afval-training” door stevig wandelen heeft tot resultaat dat ik goed getraind aan de tocht zal kunnen beginnen. Doelstelling is om mijn gewicht terug te brengen tot dat van 1994 en dat levert dan een BMI op van 24. In augustus 2014 is de afvalrace begonnen en  op 10 september 2014 was ik de eerste 3 kilo kwijt; inmiddels ben ik nu (1 november 2014) 6 kilo lichter. Het tempo van 1 pond per week blijft ook na 3 maanden nog steeds gehandhaafd. De doelstelling voor 1 januari 2015 komt in zicht en binnen bereik, zo is op 22 november 2014 de verwachting.

Mijn eega, Janny, loopt niet mee omdat het vanwege haar fysieke gestel voor haar onmogelijk is om zo ver te lopen. Ze denkt er over om de tocht misschien een keer per fiets te doen; dat wordt dan zo mogelijk in 2016 nogmaals naar Santiago, misschien niet helemaal, maar dan wel op een ijzeren ros 🙂

5 reacties op Over mij

 1. Herman Kusters zegt:

  Hoi Ronald,
  Sinds vandaag volg ik je. Ik trof je vrouw op het fitness en zij vertelde me over jouw tocht. Ik weet wat het is om naar Santiago te pelgrimmen. Of je nou met de fiets of te voet gaat; de weg erna toe is zeer uitdagend, avontuurlijk, verrassend, en rijk aan onverwachte gebeurtenissen en hopelijk brengt het je wat je er van verwacht.
  Ik wens je veel succes en hopelijk blijven verdere blessures uit.

  Like

 2. matheu en roland ,heel veel sterkte tijdens jullie tocht. wij leven met jullie mee.en zullen tot
  de laatste volgen het allerbeste.piet en annie

  Like

 3. Niek Kools zegt:

  Roland, wij hebben jullie ontmoet in Slovenië. Je vertelde over je reis naar santiago, ik werd meteen weer enthousiast. Misschien ga ik de tocht ooit nog eens afmaken. Heel veel succes met je reis en ik zal je blijven volgen. Wij stonden op de camping na meji naast jullie!

  Like

 4. Piet van de Koolwijk zegt:

  Ben je nu (18-6-’15) echt op gewicht? En verlopen de trainingen naar wens?

  Like

 5. Ron Clevers zegt:

  Roland, Ik wens je heel veel succes en zal je blijven volgen via internet.
  Als er wat is kun je me ten alle tijden bellen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s