Dag 27: aan de voet van Vezelay

25 augustus 2015
Vermenton – Asquin
31,8km, 8 uur 45 minuten
totaal: 702,3 km
21 °C lbewolkt

imageVanmorgen, toen we de camping verlieten, werden we uitgezwaaid door Nederlanders, Grote Britten en Zwitsers, die ons allemaal een “buen Camino” wensten. Een aantal daarvan had ik nog niet gezien, maar op een kleine camping gaat het nieuws van twee Hollanders met een vreemde wandelkar op weg naar Santiago natuurlijk razendsnel. En ach, het heeft ook wel wat.

Nadat we bij de bakker 3 pain au chocolat en een baguette hadden gehaald, draaiden we de D606 op; hoewel de aanduiding betrekking heeft op een departementale weg, had het verkeer meer weg van een Route National. De vrachtwagens reden af en aan en bliezen bijkans de vouwen uit je broek. Het was bepaald geen pretje om op die weg te lopen. In Lucy-sur-Cure, een dorpje dat we na 3km binnenliepen, kwam een Franse sportleraar zijn huis uit en raadde ons aan, nadat hij gevraagd had waar onze reis naar toe ging, om de weg aan de andere kant van de rivier de Cure te nemen. Die was veel rustiger en ook veel mooier, maar belangrijker nog, veel veiliger. Hij meldde er wel bij dat het een stukje om was, maar dat woog gegarandeerd op tegen de schoonheid van de route.

imageNou, dat advies hebben we opgevolgd en we moeten toegeven, het eerste stuk was wonderschoon. Tot aan onze eerste rust, het wereldberoemde dorpje Arcy-sur-Cure (vanwege de prehistorische grotschilderingen), hebben we genoten van de route.

imageMaar daarna begon de ellende. We moesten de Cure blijven volgen en dat kon alleen maar door over de GR13 te lopen; we hadden nu juist afgesproken, na de ellende van een paar dagen geleden, dat we dat nu niet meer zouden doen. Er was helaas geen ander alternatief, of 15 km omlopen en ok nog heuvel op en af en dat laatste wilden we zeker niet. Kort en goed, toch maar over de GR13. En helaas we werden weer bevestigd in onze vrees. We hebben elkaar een paar keer moeten helpen om onze Wheelie’s over obstakels heen te tillen en we moesten enorm opletten. De departementale weg was niet veilig, maar dit pad ook zeker niet. Zo’n 6 meter boven de Cure balanceren op een zeer smal paadje dat ook nog schuin naar de kloof afloopt, met boomstronken die je Wheelie willen doen kantelen (en dan natuurlijk de verkeerde kant op, richting afgrond), nee, niet voor herhaling vatbaar. We hebben het overleefd, maar de tocht van 2km duurde wel bijna een uur! Aan de andere kant, de route was wel heel mooi!

imageKort en goed, nee, geen GR meer! We hebben onze weg daarna vervolgd over “normale” D-wegen, om uiteindelijk op de D606 te belanden. Op die weg zie je al van verre de Basiliek La Madeleine van Vezelay op de heuvel liggen; een prachtig gezicht. Uiteindelijk hebben onze tentjes opgeslagen in Asquin. Morgen naar Vezelay.

image

Basiliek La Madelaine van Vezelay

image

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag 27: aan de voet van Vezelay

 1. Wim en Marian zegt:

  alweer genoten van je reis verslag.
  succes met de volgende etappe mannen.

  Like

 2. Annelies Giesen zegt:

  Hallo Roland en Mathieu,
  Chapeau en groot respect. Iedere dag zulke lange etappes lopen en daarbij nog de dagelijkse klusjes, van tent afbreken en opzetten, boodschappen wassen etc. Met veel plezier lees ik jullie belevenissen en herken de situaties. Nu jullie Vezelay hebben bereikt, hebben jullie mij ook al ingehaald. Ik moet helaas wachten totdat ik weer de mogelijkheid heb mijn route te vervolgen.
  Heel veel plezier, succes bon camino
  Annelies Giesen

  Like

 3. Ko zegt:

  Hallo jongens (want meisjes zijn jullie niet),
  Ik heb groot respect voor jullie doorzettingsvermogen, zeker na de aanvankelijke moeilijkheden met hielen en zo.
  Ik heb ook de indruk dat het, ondanks hellingen en af en toe slechte wegen, dat jullie km-gemiddelde per dagetappe oploopt.
  Jullie doen deze voetreis in een keer (nou ja in 3 maanden), maar er is dus ook volk dat een stuk loopt en dan weer naar huis gaat. Om vervolgens op een hun passend moment de draad weer op te pakken. Betekent dat, dat deze mensen dan met de trein of ander openbaar vervoer naar hun laatste etappeplaats gaan om weer een stuk af te leggen en wederom weer naar huis te gaan ?
  Lijkt me zeer omslachtig en ook redelijk prijzig of niet soms?
  Maar goed, ik heb de indruk dat jullie er van genieten en dat is toch heel belangrijk.

  Succes verder en ik lees ieder verslag aandachtig .

  Houdoe en tot de vlg keer.

  Groeten mede namens Winny,
  Ko

  Like

  • rzwiebel zegt:

   Hallo Ko en Winny,
   Normaal hebben we niet de tijd om te reageren op de talloze mailtjes, reacties, goede wensen etc. Vandaag (27 augustus) echter wel omdat we maar een korte etappe hadden en we gisteren de was al hadden gedaan. Er zijn er inderdaad een heleboel die in gedeelten naar Santiago lopen en elke keer dus verder moeten reizen om de draad te voet weer op te pakken. Zie bijvoorbeeld 1 van onze volgers, Annelies Giessen, nog werkzaam bij de gemeente Venlo. We genieten volop, vooral van de leuke ontmoetingen, maar er zijn ook minder leuke momenten. Die laatste vermelden we bijna niet op de site, maar ik kan je vertellen dat we er soms behoorlijk door heen zitten; de een soms fysiek, de ander soms psychisch. Dan helpen we elkaar en zo slaan we ons er dan weer door heen. Ik vond in jouw reactie aanleiding om ook hiervan eens kond te doen.

   Like

 4. Camille en fam. zegt:

  Heren,
  Gelukkig hebben jullie het achter de rug. Nu maar zorgen dat de volgende routes wat beter te lopen zijn. Succes, wij denken aan jullie.

  Groeten,

  Camille Jolanda Jasper en Wieteke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s