Een grote versnelling

11 september 2015
Rustdag in Limoges
  24 °C lbewolkt

imageWaar een rust- en wasdag al niet goed voor is. Al een paar dagen zijn de kleren in onze tent ’s morgens klam en vochtig; gelukkig is het overdag nog droog en kunnen we ze gedurende de dag weer droog krijgen, maar helaas wordt dat met de dag moeilijker. Het weer, en dan met name het vochtige weer, is op dit moment onze grootste zorg geworden, niet zo zeer de dagelijks af te leggen afstand. Dat laatste zit wel snor na 1100 km te voet onderweg. Nu ook de slaapzak klam begint aan te voelen en de sokken, die we ’s avonds in de slaapzak doen om te voorkomen dat die ook ’s morgens wat vochtig zijn, ook niet echt meer kurkdroog zijn, hebben we naar andere mogelijkheden moeten zoeken.

image

Mathieu op de rustdag aan de koffie

Één van de opties is om onze tent te gaan verruilen voor pelgrimshuizen; nu zijn die in Frankrijk niet zo dik gezaaid, zelfs niet op de Voie de Vézelay, en dus zullen we dan aanvulling moeten zoeken in Bed & Breakfast, Gîtes de France of, erger nog, hotels. Wij vinden dat beiden eigenlijk geen optie. Dan blijft er niet zo heel veel meer over. Doorsukkelen op deze manier waarbij we voorzien dat we de tocht dan zullen moeten afbreken wegens de lichamelijke ongemakken die vochtige kleren, en met name sokken, nu eenmaal met zich mee brengen. Of we zetten de grote versnelling in, met behulp van de SNCF, de nationale Franse spoorwegen. Voor dat laatste hebben we gekozen. Morgen lopen we nog naar Limoges, bezoeken daar de kathedraal en stappen om 11.03 uur op de trein, om in Bordeaux over te stappen op de TGV naar Bayonne (overstaptijd ruim 2 uur) en van daar uit met de lokale boemel, waar we ook een dik uur op moeten wachten) naar Cambo-les-Bains, waar we ’s avonds iets na half zeven aankomen; kortom ruim eenderde van de reistijd wachten we op de volgende aansluiting. In Cambo-les-Bains kunnen we op de camping municipal onze tent opzetten om de volgende middag (het is zondag en dus een beperkte dienstregeling, die overigens in Frankrijk toch al niet zo frequent is als we in Nederland gewend zijn) de bus naar St. Jean Pied de Port te nemen. Vanaf daar gaat het te voet verder over de Camino Frances, met gemiddeld om de 5 km een Refugio.

image

Roland op de rustdag nà de koffie

St. Jean Pied de Port is voor zo’n 25.000 pelgrims de startplaats voor hun tocht naar Santiago. Wij schamen ons niet dat we de laatste kilometers naar St. Jean per trein doen; vooralsnog hebben we er al 1100 km meer opzitten dan de hiervoor genoemde 25.000 pelgrims. Het blijft nu dus twee dagen even rustig en dan “Olla España”.

Dit bericht werd geplaatst in Santiago de Compostella. Bookmark de permalink .

9 reacties op Een grote versnelling

 1. Jantje zegt:

  ….op naar Spanje. We blijven jullie volgen, hoe jullie ook zullen gaan.
  Elke dag weer opnieuw een avontuur. Veel succes!

  Like

 2. Herman Kusters zegt:

  Ha magere Hein….
  Een weloverwogen beslissing. Als je straks de Camino gaat lopen merk je dat dit eigenlijk het hoofdstuk van de tocht is. Veel meer mensen, faciliteiten en beleving ( en motivatie). Ik denk dat je nog met een goed gevoel terugdenkt aan de beslissing die jullie nu genomen hebt. Je loopt toch nog ongeveer 6 weken van St.Jean P de P naar Santiago en dat in een heel andere sfeer dan in Frankrijk. De CAMINO is echt fantastisch.

  Veel succes en blijf vooral genieten.

  Like

 3. Wim en Marian zegt:

  Strak plan Roland en Mathieu, toch al een hele prestatie tot nu toe. groetjes uit Cuijk

  Like

 4. Ko Kroet zegt:

  Jullie hebben helemaal gelijk. Het is inderdaad al een hele prestatie tot nu toe en het eindpunt moet uiteraard gehaald worden. Overigens, Roland, er zijn inderdaad al wat kilo’s af en zoals ik je zie zitten, begin je volgens mij al behoorlijk op de apostel te lijken.
  Ook wij kijken iedere dag uit naar het verslag en slaan ze allemaal op.
  Rust lekker uit en sterkte met de Spaanse kilometers. De groeten aan Mat.
  Tot de volgende keer.

  Mede namens Winny,
  Ko.

  Like

 5. Janny zegt:

  Het is jullie pelgrimstocht en bovenal geen prestige kwestie (al zijn die 1100 km natuurlijk een hele prestatie) Dus doe lekker jullie ding waar jullie je fijn bij voelen. Voor ons is het een prettige bijkomstigheid dat jullie dan ook eerder weer lekker thuis zijn. 😉 Fijne rustdag en succes! Liefs XXX

  Like

 6. Evert zegt:

  Een goede beslissing om de tentjes ingepakt te houden. Ik heb veel bewondering voor de geleverde wandelprestaties tot nu toe. Niet onbelangrijk, ik geniet van de dagelijkse verslagen. Succes en veel genoegen tijdens de verdere reis!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s