Kampeermiddelen

Hoewel lichtgewicht het uitgangspunt is, is comfort ook een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde voettocht. Dit geldt niet alleen voor de schoenen, maar zeker ook voor die delen van de uitrusting die met onderdak en slapen te maken hebben, de kampeermiddelen. Zonder goede nachtrust is een tocht van 100 dagen niet met succes te volbrengen. Je kunt kiezen voor ultralicht (bijvoorbeeld met de tent Terra Nova – Solar Photon 2, een Therma-Rest NeoAIr Xterm XL en de donzen ultra light slaapzak Yeti V.I.B. 250) maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan van in dit geval bijna € 1000,00 voor een uitrusting met een totaalgewicht van 2100 gram; mij is zo veel geld voor een relatieve kleine gewichtsbesparing niet waard. Met een Wheelie ben je niet direct meer een grammenjager!! Mijn uitrusting weegt een beetje meer dan 4 kg, en da’s ook tamelijk licht, maar dan heb je ook wat voor iets meer dan  € 400,00 nieuwprijs.

Tent

quickhikerDe Quechua Quickhiker Ultralight 2  is speciaal ontworpen voor 2 personen op bivak of trektocht die vooral een lichte en compacte tent willen. (Mijn oude tentje was de voorganger van deze, de Forclaz T2 Ultralight, maar die bleek op de laatste oefentocht niet meer bestand te zijn tegen een hoosbui.) De meest compacte en lichtste uit het assortiment dankzij de kwalitatieve materialen. De tent heeft 2 zijdeuren waarvan een met bergruimte. Supersnel opgezet en afgebroken. Het is een bijzonder lichte tweepersoonstent met binnen- en buitentent (hij weegt iets meer dan 1900 gram) en kan daarmee probleemloos mee worden genomen in, bovenop of onder een rugzak: de compressiehoes is 40 x 12 cm groot.

quickhiker3Maar eerlijk is eerlijk: het is eigenlijk een 1,5 persoonstentje. Wil je er met 2 personen in slapen moet je erg veel van elkaar houden! Voor mij alleen is er ruimte genoeg voor mijzelf en mijn Willy. Het slaapgedeelte is 210 cm x 130/80 cm met een luifel van maximaal 60 cm breed; de max hoogte binnentent bedraagt 95 cm.  De binnentent, voorzien met muskietengaas, is voorgemonteerd zodat de tent in de regen kan worden opgezet zonder dat de binnentent nat wordt. Op de foto hieronder een kijkje in het binnenste van de tent.

quickhiker2Alle tenten van Quechua worden getest in het lab (de hele tent onder 200 l/u/m² gedurende vier uur!) en tijdens een testmissie. (Buitentent in polyester met PU-coating van 5000 mm – en dat is heel veel; veel meer had niet gekund – en een grondzeil van de binnentent met PU-coating van 5000 mm, alle naden zijn waterdicht gemaakt met thermo-gelijmde stroken 1 ). Dankzij een binnentent in ademend polyester onder de buitentent is er geen contact met de druppels condens die zich automatisch neerzetten aan de binnenkant van de buitentent.

Deze tent heeft één nadeel in de vorm van de schuine stand van de zijdeuren. Als je de zijdeur van de binnentent ’s morgens vroeg na een nachtje slapen open ritst dan heb je kans dat de druppels condenswater die aan de buitentent hangen op jouw slaapzak vallen. Dit kun je voorkomen door de zijdeur aan de onderkant open te ritsen en vervolgens even tegen het buitententdoek te tikken, zodat de druppels er af vallen. Als het regent vallen er bij het instappen ook regendruppels naar binnen; om dat te voorkomen zet ik mijn tarp/poncho van 220 x 150 cm zodanig op, dat die als een soort afdak boven de toegangsdeur fungeert. Dan kan ik zelfs met regen daar onder koken, zonder dat de binnentent – en ikzelf – nat wordt.
Specificaties:
◦ Type tent: Tunnel, dubbeldeks, 3 seizoenen
◦ Buitentent: ripstop-polyester met een polyurethaan coating van 5000 mm;
◦ Binnentent: Poly-urethaan, ademend met muskietennet
◦ Grondzeil: Polyamide  met PU coating 5000 mm;
◦ Capaciteit: 2 personen
◦ Afmetingen: 210 x 95 x 130/80 (lxhxb)
◦ Pakmaat: 40 x 12 cm
◦ Gewicht: 1960g
◦ Kleur: grijs
◦ Made in China

Slapen

synmat 9LWExped Synmat 9 LW. Het buitensportmagazine “Op Pad” heeft de Synmat van Exped bekroond met de Op Pad Outdoor Award in de categorie “slapen” met de vermelding ’Serieuze concurrent voor de selfinflatable mat. Handzaam, comfortabel en de ingebouwde pomp werkt echt. Eigenschappen Synmatten: De matras is snel op te pompen en leeg te maken door de ingebouwde pomp en het ventielsysteem. Schottenstructuur waardoor er geen koude spots zijn. Uitmuntend slaapcomfort door combinatie isolatie en luchtmatras. Gemaakt van sterk en duurzaam gelamineerd polyester. Inclusief reparatiesetje. Vulling 200 g/m2 Texpedlof Microvezel en 5 jaar garantie! Afmetingen: 197 x 65 cm
Pakmaat: 27 x 16 cm
Gewicht: 1170 gram
R-waarde: 6,0
Temp.: -25°C

ayacuchoAyacucho slaapzakken, altijd comfortabel. De Ayacucho collectie biedt heerlijk warme slaapzakken voor elk seizoen. Gemaakt van verschillende Dura Loft vezels zorgen ze voor een heerlijke nachtrust. De slaapzakken bestaan in dekenmodel of met capuchon. Super licht of luxueus. Compact of extra warm. Kies het type dat bij jou past. Ik heb gekozen voor de Ayacucho Ignition 1200L, speciaal voor de wat langere mens! Daaraan toegevoegd is een Wildebeast (huismerk van Perry Sport) Silk Touch lakenzak van 220 cm x 86 cm. Een lakenzak weegt bijna niets en neemt weinig ruimte in, maar biedt wel allerlei voordelen. Zo heb je een slaapplaats niet altijd voor het uitkiezen, maar met een lakenzak slaap je zelfs in groezelige refugio’s tenminste altijd lekker schoon. Je gebruikt de lakenzak natuurlijk in de eerste plaats in een slaapzak, die daardoor langer schoon en fris blijft. Een lakenzak is veel makkelijker te wassen dan een slaapzak en is daarmee hygiënischer. Voor echt koude nachten geeft een lakenzak tenslotte ook wat extra isolatie (en dus warmte).

Wat vinden anderen er van? Ziehier hun mening: “Tijdens de koudste nacht van Mei 2014 was deze slaapzak heerlijk warm en heb ik goed kunnen slapen. De prijs en kwaliteit zijn voor mij daarom uitstekend. Door de synthetische buitenkant glij je wel een beetje van je slaapmat af, maar dat beïnvloedt het comfort niet. Een aanrader :-)”. Een ander vindt: “Kwaliteit komt voor mij op de eerste plaats, vandaar kwaliteit-prijs verhouding. En die verhouding is echt schitterend! Ik ken letterlijk GEEN ENKELE slaapzak met deze kwaliteit gecombineerd met zijn temperatuurbereik aan deze zeer interessante prijs. Bovendien met alle voordelen van een synthetische vulling en toch helemaal niet zwaar. Ideaal voor -hoe zou ik het zeggen- zowel beginners als gevorderden. Groetjes van een zeer tevreden klant.” Een tenslotte een derde: “Ik heb onlangs deze slaapzak gekocht. Ik ben zeer tevreden over dit exemplaar; gemakkelijk in de hoes te stoppen, mooi klein als hij ingepakt is en heerlijk warm. Fijn ook dat er een klein vakje met rits in zit waar je belangrijke papieren in kunt stoppen. Al met al een hele fijne slaapzak!

◦ Gewicht: 1330g
◦ Model: Heren / dames
◦ Vulmateriaal: Synthetisch
◦ Comforttemperatuur: +3°C / -2°C (met lakenzak: -1°C / -6°C)
◦ Extreemtemperatuur: -18°C (-22°C )
◦ Model: Mummy
◦ Afmetingen: 230 x 84/54
◦ Pakmaat: 38 x 21 cm
◦ Materiaal buitenkant: 100% Nylon
◦ Voering: 100% Polyester

Tarp

poncho1Naast de tent heb ik ook een combinatie poncho/tarp bij me. Het is de militaire poncho in de effen kleur groen. Het is een grote poncho, op de hoeken zitten ogen waarmee je de poncho als een zeiltje op kan spannen (daarvoor gebruik ik parachutekoord, lekker licht en zeer stevig). Met de drukknopen aan de zijkanten kan je de poncho aan de andere poncho vastmaken, waardoor je een grote tarp krijgt van 3 x 2,20 meter. Als tentstokken gebruik ik mijn nordic walking poles, die uitschuifbaar zijn van 68 – 135 cm. Als het regent kun je toch beschut zitten onder deze tarp en kun je ook nog koken!  Materiaal tarp: Nylon (ripstop), afmetingen enkele tarp: 150cm x 220cm

walkingpolesponcho2

tarp_op

Hier is de poncho/tarp opgezet.1 )Materiaal wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 2000 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Omdat tentdoek slijt, is het veiliger zelfs te kiezen voor een waterkolom vanaf minimaal 3000 mm.
Bij een grondzeil geldt een hogere waarde. Een grondzeil wordt pas betrouwbaar waterdicht geacht met een waterkolom vanaf 5000 mm. Er zijn echter ook grondzeilen met een waterkolom van 10000 mm of hoger. Deze hogere waarde is eenvoudig te verklaren. Op een grondzeil wordt ook gezeten of geslapen. Er staat dus regelmatig een grote druk op. Een tentdoek krijgt minder directe krachten te verduren.Terug naar boven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s